Mitä tehdä kun lapsesi sairastuu?

Vie lapsi ajoissa lääkäriin

Lapsen sairastuminen kuuluu niihin tilanteisiin, joita ei toivo kenellekään tapahtuvan. Niin kuitenkin käy joskus, ja silloin ovat hyvät neuvot tervetulleita. Niitä olenkin kerännyt tähän artikkeliin.

Sairauden jälkeen on ennen sairautta – sairastumista voi yrittää ennaltaehkäistä monin keinoin. Niihin kuuluvat esimerkiksi päivittäin raittiissa ilmassa oleminen; säännöllinen päivärytmi; liiallisen stressin välttäminen sekä terveellinen, paljon vihanneksia, hedelmiä ja täysjyvätuotteita sisältävä ruokavalio. Myös säännölliset rokotukset auttavat pitämään sairaudet loitolla ja säästää myös muita –esimerkiksi päiväkodissa – sairauksilta.

Lapset ovat aikuisia paljon useammin flunssassa tai nuhaisia, sillä heidän immuunijärjestelmänsä on vasta kehittymässä. Jokaisen virus- tai bakteerihyökkäyksen jälkeen se on hieman vahvempi ja vastustuskykyisempi monia viruksia ja bakteereita vastaan.

Jos olet lapsesi sairastuessa epävarma sairauden laadusta, kysy varmuudeksi lastenlääkäriltä! Näin saat varmaa tietoa lapsen tilasta etkä joudu hukkaamaan aikaa, mikäli sairaus vaatii toimenpiteitä. Lääkärissä on käytävä, mikäli jokin seuraavista kohdista täyttyy:
– lapsella on korkea kuume, vaikeita kipuja tai voimakas yskä
– havaitset lapsen iholla voimakasta ihottumaa
– lapsi on apaattinen ja poissaoleva
– lapsi ei juo riittävästi
– lapsen on vaikea hengittää
– lapsella on korkea kuume ja kova päänsärky
– lapsella on jäykkä niska
– lapsi on kosketusarka

Nyrkkisääntönä voi sanoa vielä, että kaikki, mikä kestää kymmenen päivää pidempään, on syy mennä lääkärin vastaanotolle.

Mitä lapsi tarvitsee erityisesti? Lääketieteellisen hoidon ja mahdollisen lääkityksen lisäksi lapsi tarvitsee paljon juotavaa (yrttiteitä, vettä), huoneen säännöllistä tuuletusta sekä terveellistä ruokaa, josta lapsi pitää. Lisäksi on vältettävä tupakointia!

Lapsella voi olla rankkaa sairastaessaan

Sairauksi vastaan on olemassa apteekista hankittavien lääkkeiden lisäksi monia kotikonstejakin. Kokeile esimerkiksi seuraavia:
höyry-inhalaatio (käytä kuumaa suolavettä)
– suolavedellä, salvia- tai kamillateellä kurlaaminen
– teet, jotka sisältävät timjamia, seljankukkaa, salviaa tai rohtosalkoruusua auttavat yskään
– lämmin maito hunajalla auttaa myös yskään (yli 2-vuotiaille lapsille)
– raakaa valkosipulia voi käyttää nuhaa vastaan, vaikka se voikin olla haastava nieltävä lapselle

Jos lapsi on rauhaton, itkee herkästi ja on läheisyydenhakuinen, hän tarvitsee vanhempien huomiota ja huolenpitoa. Helliminen, satujen lukeminen ja lempimusiikin kuunteleminen tekevät hyvää. Mikäli ei ole tartuntavaaraa, lapsi voi ottaa osaa normaaliin perhearkeen. Sairaan sängyn voi niin halutessaan vaikka laittaa olohuoneeseen.

Jotkut lapset riehuvat kuumeisinakin kuin olisivat täysin terveitä. Mikäli lapsesi toimii näin, huolehdi riittävistä tauoista leikkien välillä. Koita ohjata lasta rauhallisempien leikkien pariin tai lue hänelle satuja.

On tärkeää, ettei sairasta lasta viedä päiväkotiin, mikäli hänellä on kuumetta, ripuli tai oksennustauti. Vaarana on nimittäin muiden lasten tartuttaminen. Kuume voi olla merkkinä simerkiksi tuhkarokosta, joka on tarttuva jo taudin alkuvaiheessakin. Lapsen on pysyttävä kotona, kunnes on tervehtynyt täysin.

Hoitaja auttaa

Mikäli alle 10-vuotias lapsesi sairastuu äkillisesti, voit olla poissa töistä ja jäädä kotiin tilapäiselle hoitovapaalle. Hoitovapaa voi kestää enintään neljä päivää. Alle 16-vuotiaan lapsen sairaalahoidon ja siihen liittyvän kotihoidon ajalta voit saada Kelalta erityishoitorahaa. Erityishoitorahan saaminen edellyttää kuitenkin lapsen hoitavalta lääkäriltä D-lääkärinlausuntoa sairauden vaikeudesta sekä vanhemman hoitoon osallistumisen tarpeellisuudesta. Erityishoitorahan tarkoitus on korvata ansionmenetystä, jos joudut olemaan kokopäiväisesti pois työstäsi hoidon vuoksi etkä saa palkkaa. Mikäli et voi jäädä hoitovapaalle tai et saa erityishoitorahaa, kysy lapsen isovanhemmilta, muilta sukulaisilta tai ystäviltäsi, voisivatko he hoitaa lasta. Muussa tapauksessa voit etsiä lastenhoitajaa tai lapsenvahtia.

Tiivistetysti voi sanoa, että sairaan lapsen hoitaminen vaatii paljon aikaa, energiaa, hermoja ja kärsivällisyyttä. Apua on tarvittaessa myös osattava hakea niin lääkäriltä kuin muiltakin kanssaihmisiltä.

Tarinat auttavat meitä selviytymään: