Lasten unelma-ammatit – 2018

Käsi ylös, ketkä ovat kysyneet omalta tai jonkun toisen muksulta sen klassisen kysymyksen ”mikä sinusta tulee isona?”. Taitaa olla seuraavaksi suosituin small talk -kyssäri heti ikätiedustelujen jälkeen. Ja kuinka suloista onkaan kun vaahtosammuttimen kokoinen lapsi toteaa jotain pikkuvanhaa ja aivan ennalta odottamatonta ”minusta tulee pappi!”.  Tyypillisesti unelma-ammatit myös vaihtuvat usein. Osalla lapsista unelma-ammatti vastaa sitä mihin lopulta päädytään, useimmiten kuitenkin tulee pari muuttujaa matkaan.

Lasten unelma-ammateissa on ihanaa, että yleensä tärkeimpänä on aidosti työstä nauttimisen ilo, eikä kuinka paljon rahaa sillä uralla saisi taskuihinsa talletettua. Muutamat ammatit toistuvat sukupolvesta toiseen, tässä osa niistä (ei tilastollisesti tutkittua dataa, valituksia ei oteta vastaan).

Poliisi, palomies ja lääkäri, nuo tosielämän supersankarit (myös sairaanhoitajat)! Urhoollisuutta tihkuvat vaatteet ja hei ne saa ajaa semmosella autolla josta lähtee iso ääni ja on vilkku katolla! Siis sairaan mageeta! Nämä ammatit ovat myös paljon esillä lastenohjelmissa, koska ovat merkityksellisiä yhteiskunnan toiminnalle ja niiden työtehtäviä on helppo havainnollistaa. Kuinka jännittävän lastenohjelman saisi tehtyä vaikkapa kirjanpitäjästä? Niimpä.

Rekkakuski, lakaisukoneen kuski, jäähallissa sen jäädytyskoneen kuski. Ihan sama, kunhan ajoneuvo on iso ja hieno ja erikoinen! Jos muksusi pörisee jatkuvasti jokin pikkuauto kätösessään, hän saattaa haluta minkä tahansa ajoneuvoihin liittyvän ammatin.

Äiti / isi. Ei virallisen määritelmän mukaan ammatti, mutta käy työstä. Tämä on se toimenkuva jota lapset tyypillisesti eniten näkevät. Vanhemmuuden urasta haaveilevat saattavat päätyä ammattikasvattajiksi vaikkapa päiväkotiin.

ArkeologiArkeologi. Vähän yllättävä veto, mutta kun tarkemmin ajattelee, niin sehän on aarteenmetsästystä josta saa palkkaa! Loistava jatkumo hiekkalaatikolla istumiseen. Suosiota lisäsivät tietenkin Indiana Jones -leffat, sekä Ylen ahkerasti esittämät historiateemaiset dokumentit (joita katsottiin, koska kolmella tv-kanavalla ei ollut parempia vaihtoehtoja).

Malli, missi. Siinä missä mummosi ehkä unelmoi missin urasta, unelmoivat monet pikkutytöt mallin töistä. Yhteisenä nimittäjänä nähdään työn keveys (voi kun tietäisivät mitä kulisseissa tapahtuu) ja upealta näyttäminen. Ajattele, monta ihmistä jotka varmistavat että näytät hiuksia ja meikkiä myöten fantastiselta, ja sit susta otetaan kuvia. Ihanan helppoa.

Laulaja, soittaja. Ks. edellinen kohta upealta näyttämiseltä ja lisää siihen valtaisat fanilaumat. Artistit ovat kautta aikojen inspiroineet pikkutyyppejä musiikilliselle uralle, oli idolina ollut sitten Elvis tai Lady Gaga.

Kirjailija. Se on luovaa, ajankäyttö vapaampaa ja siitä jää jotain konkreettista mistä muut voivat nauttia. Nykyään kirjailijat pääsevät telkkariinkin!

Parturi/kampaaja. Saa tehdä ihmisistä nättejä. Ja jutella niitten kanssa. Klassikkoammatti, klassikkounelma-ammatti.

Opettaja. Kuinka ihaillen parilla ensimmäisellä luokalla opettajaan suhtaudutaankaan! Se tietää niin valtavan paljon kaikesta, paljon enemmän kuin äiti tai isi. Opettaja voi olla kunnioitusta herättävä tai sitten muuten vaan tosi ihana, mutta se on lapsen silmissä aika kiva ammatti.

rakennustyöläisiäRakennusmies. Varsinkin pojilla rakennustyö kiinnostaa usein lapsena, ja omien pytinkien tekeminen alkaa jo hiekkalaatikolta. Onneksi näin, sillä varsinkin Lahden alueella kattoremontteja tekeville löytyy töitä. Jos siis asut tuolla päin, voi tämä olla lapsellesi erittäin hyvä tulevaisuuden ammatti!

Kaupan täti /setä. Kaupassa on paljon kiehtovia tavaroita ja tämä ammatti on sellainen johon lapsi arjessa törmää usein. Tarkempana unelma-ammattina melko monella lienee ollut karkkikauppias. Vieläköhän ehtisin vaihtaa alaa…?

”Lisää tähän vanhempien ammatti”. Maanviljelijä, siivooja, toimistoassari tai mikä tahansa muu. Ei välttämättä hohdokasta, mutta vanhempien jalanjäljissä kulkeminen voi houkuttaa. Varsinkin jos lapsen vanhempi tuntuu nauttivan työstään.

Unelma-ammatit elävät aina hetkessä, vaikka kestosuosikkejakin on. Veikkaampa että tänään jossakin on napero, jonka unelma-ammatti on huutokauppakeisari, duudsoni tai Saara Aalto. Muista aina suhtautua lapsen unelma-ammattiin kannustavasti, vaikka se vaihtuisikin joka toinen päivä. Kiinnostuksen aiheita kannattaa tietenkin hyödyntää, vaikkei lapsi päätyisikään kuuluisaksi paleontologiksi, on silti hienoa oppia lisää dinosauruksista.

PS. Tiesittekö, että Ruotsissa unelma-ammattien kärkipäässä on yrittäjä ja varsinkin verkkokauppias? Tämä näkyy varsinkin nykynuorten keskuudessa, ja “starta webshop” (suomeksi “perusta verkkokauppa”)-hakusanalla tehdyistä hauista jopa 70% on nuorison tekemiä! Digiajan trendi näkyy siis nuorissa ja unelma-ammateissa.