Kuinka jakaa kotityöt koko perheen kesken?

Kotityöt ovat yleinen riidan aihe perheissä ja siksi niiden organisointia kannattaa pohtia ennen kuin niistä muodostuu kiistakapula. Vaikka nykyaika on helpottanut kotitöiden tekoa erilaisine koneineen, tekemistä riittää silti. Alla pari vaihtoehtoa, kuinka jakaa kotityöt. Muistakaa, että mikä voi toimia jossain toisessa kodissa, ei välttämättä toimi teidän taloudessanne hyvin.

Vaihtoehto A, omat vastuualueet

Jos yhdeltä perheenjäseneltä sujuu siivoaminen iloisimmin ja toinen rakastaa pyykkäämistä, miksi tehdä asioista tarpeettoman hankalia? Antaa kunkin tehdä sitä mikä hyvältä tuntuu! Ongelmaksi saattaa muodostua, jos kaikilla perheenjäsenillä on sama suosikkikotityö. Myös askareiden tasainen jakaantuminen on syytä huomioida. Vaikka kukin tekisi omia suosikkikotitöitään, niihin kuitenkin kuluu aikaa ja väsyneenä voi tympiä kuinka vähän toisilla on tekemistä. Toivottavasti perheenjäsenten mieltymykset kotitöiden suhteen täydentävät toisiaan, eikä jouduta tappelemaan vähiten miellyttävistä töistä.

On kuitenkin tärkeää opettaa lapsille, ettei tietty työ kuulu automaattisesti tietylle sukupuolelle, vaan tämä ratkaisu sattuu tuntumaan teistä hyvälle. Muista että vanhempana vastuullasi on valmistaa lastasi elämään, eli ota hänet mukaan auttamaan monipuolisesti kotitöissä mahdollisimman varhain. Kotiaskareista on hyvä tulla tuttuja ennen teini-iän uhmaa, ja teini-iän jälkeen ollaankin yllättävän nopeasti lentämässä pois pesästä. Siperia opettaa toki, mutta on parempi antaa hyvät lähtökohdat arjen pyörittämiseen kuin riskeerata uusavuttoman ihmisen kasvattaminen.

Koko perhe siivoaa

Vaihtoehto B, kiertävät kotityövuorot

Kiertävien kotityövuorojen suunnittelu aloitetaan listaamalla säännöllisesti toistuvat kotityöt. Varatkaa sarake myös harvemmin tehtäville kotitöille (siinä voivat vuorotella esim. ikkunoiden pesu, renkaiden vaihto tai mikä tahansa muu tarvittava). Kannattaa laittaa pari pienempää kotityötä vastaamaan yhtä isompaa urakkaa. Sitten vain tehdään listaus, kuka hoitaa mitäkin minä päivänä/viikolla. Mieltymysten mukaan taulukko voi olla päivä-, viikko- tai kuukausikohtainen. Ripusta listaus / taulukko sellaiseen paikkaan jossa kaikki perheenjäsenet näkevät sen helposti.

Perheen lapset voivat vastata omista kotitöistään iän perusteella joko yksin, yhdessä sisaruksineen tai yhdessä vanhemman kanssa. Huomioi kotityölistassa koulun ja harrastusten vaatima aika. Ei ole järkeä sijoittaa suursiivousta sellaiseen päivään, jolloin kaikki kulkevat harrastuksissa.
Tunnistakaa kotityöt. Onko talouden auton kunnossapito kotityö? Entä oikean kokoisten lastenvaatteiden hankinta? Tutkimusten mukaan erityisesti naiset kuormittavat itseään metatöillä, pienillä asioilla jotka kuitenkin kasautuessaan uuvuttavat siinä missä muutkin kotityöt.

Hyvä työvälineet tekevät kotitöistä helpompaa
Useimmiten todellisuus on jotain näiden kahden vaihtoehdon väliltä. Kullakin perheenjäsenellä on se oma suosikkijuttu jonka parhaiten / mieluiten tekee. Ikävämmät askareet tehdään sitten yhdessä tai vuorotellen. Lasten osallistaminen kotitöihin kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorena. Pienikin lapsi voi olla avuksi kun arkiaskareet pilkkoo riittävän pieniin osatöihin, esim. pölyjen pyyhintään, sukkien parien etsintään ja tavaroiden paikoilleen laittoon.

Lapsia voi motivoida ylimääräisten askareiden tekoon myös tarroilla/ pisteillä. Kullakin kotityöllä on pistearvo sen vaivalloisuuden mukaan, ja kun tarroja/pisteitä on kerätty tietty määrä, tehdään jotain kivaa. Palkintona voi olla vaikkapa päivä huvipuistossa tai elokuvissa käynti.
Kotitöiden, esimerkiksi siivouksen ulkoistaminenkin on täysin sallittua, jos vain talous antaa myöten. Avun ostaminen ei tee kenestäkään huonompaa ihmistä. Kotipalveluja ostamalla tuet työllisyyttä ja voit keskittyä käyttämään aikasi aitoon yhdessäoloon perheen kanssa.

Lumitöiden tekemisessä toimii myös toisenlainen motivointi: Jos perheellä on vaan mahdollisuus, erillisten välineiden hankkiminen lumitöiden tekoon motivoi varmasti lapsia osallistumaan. Mikäli perhe hankkii traktoriin lumikauhan, haluaa nuori lapsi varmasti päästä mukaan lumiajelulle. Näistä voidaan sopia, että esimerkiksi kerran viikossa pääsee mukaan lumitöiden tekoon, jos hoitaa muita kotitöitä kunnialla aiemmin.

Toiset tekevät kotitöitä fiiliksellä, tiskataan silloin kun siltä tuntuu tai alkaa näyttää sotkuiselta ja toisilla on joka viikolle tietty siivoussuunnitelma, mistä ei jousteta. Kukin kotitalous päättäköön keskenään minkä mukaan elää. Toki toivottavaa on, että perheenjäsenillä on samansuuntaiset odotukset kotitöiden tekemisestä. Tässä pätee sama mikä muutenkin yhteiselämään, täytyy olla valmis joustamaan ja tekemään kompromisseja.

Monissa kulttuureissa lapset joutuvat tekemään kovasti töitä