Miksi hammaslääkäri voi olla pelottava paikka lapselle?

Lapsella on paljon ihmeteltävää hammaslääkärissä

Hammaslääkärit voivat olla pelottavia paikkoja lapselle, ja hyvin monelle aikuisellekin. Toki jos kyseessä on vain vaikkapa hampaiden valkaisuoperaatio, on tämä asia erikseen. Osalla pelko johtuu aikaisemmista huonoista kokemuksista, mutta osalla pelon muodostuminen voi olla hankalammin hahmotettavaa. Kaverit saattavat kertoa kauhutarinoita, kuinka toimenpiteet sattuivat, pora osui poskeen ja verta ryöppysi kuin sian kurkusta. Todellisuudessa puudute on saanut vain suupielestä verisen kuolapisaran tipahtamaan leualle. Kaikilla meillä lienee kokemuksia kuinka ”isot pojat” vähän liioittelevat kokemiaan. Oletko koskaan erehtynyt lipsauttamaan ”älä syö niin paljon karkkia tai joudut hammaslääkäriin!”? Onnea, teit juuri hammaslääkäristä jotain pelottavaa jonne ei mennä vapaaehtoisesti vaan vasta pakon edessä.

Asetutaanpa hetkeksi miettimään, miltä hammaslääkärissä olo tuntuu pikkulapsesta.
Hammaslääkärissä haisee hassulle. Ei sellaiselle hyvälle hassulle, vaan epämääräisen teolliselle josta ei tule mitään hyviä muistoja mieleen. Odotushuoneessa olevat ihmiset ovat tyypillisesti vähän jännittyneitä, enkä ole koskaan kohdannut ketään joka olisi tosi ilahtuneen innostuneesti menossa vastaanotolle.

Hammaslääkärin välineet näyttävät pelottavilta, siellä on metallia ja piikkejä. Jotkin lapset haluavat mieluummin nähdä välineet ennen kuin ne laitetaan heidän suuhunsa, mutta osa lapsista voi olla rauhallisempia, kun ei näe niitä. Hankalaa vain lähteä arpomaan kumpi tapaus milloinkin on kyseessä.

Lapsella on hyvät hampaat

Hammaslääkäri naamioituu, onko sillä jotain salattavaa? Huone todennäköisesti ei ole yhtään viihtyisän oloinen, vaan kylmän kalsea, täynnä outoja vekottimia. (Tässä vaiheessa annan pisteet niille hammaslääkäreille, jotka ovat hoksanneet kiinnittää kattoon jotain piristävää katseltavaa!) Taaksepäin kallistuva tuoli voi olla käynnin kohokohta, tai sitten sen kaatuminen voi vähän pelottaa, kun sitä ei kontrolloi itse.

Jos lapsia pelkää niin paljon, että alkaa raivoamaan, koita silloin rauhoitella lasta (http://www.vauva.fi/artikkeli/lapsi/kasvatus/jari_sinkkonen_tama_rauhoittaa_raivoavan_lapsen )


Hammaslääkäri laittaa sitten suusi täyteen sälää. Ja totta kai haluaa jutella sitten! Kun pieneen suuhun asennetaan liikaa tavaraa, niin olo on vähintään epämukava. Vanupötkylätkin saattavat tuntua öklöltä. Lisäksi lapsella saattaa olla herkkä nielu, eli kaikki vähänkin liian lähelle nielua tökätty saattaa aiheuttaa kakomisrefleksin, eikä se ole kivaa. Leuat kipeytyvät pitkästä suun auki pitämisestä ja entäs sitten muottien otto? Suu täynnä outoa mössöä pitkän aikaa. Ei liene edes tarpeen selittää reikiin liittyviä operaatioita.

Hammasraudat ovat nykyään yleisiä, hienoa toki niin että oikomishoitoa saa, mutta siihen saattaa liittyä yllättäviä asioita. (Esimerkiksi luokkakaveriltani leikattiin jänne yläetuhampaiden välistä, ja se oli ratkaiseva niitti meikäläisen oikomiskieltoon. Noh, jos olisin tiennyt että oikomatta jättäminen saattaa johtaa muihinkin kuin kosmeettisiin haittoihin olisin ehkä ollut fiksumpi.)

Näiden mielikuvaharjoitusten jälkeen lienee selvää, että on ihan ok jos pelottaa. Ja pelottavathan uudet asiat aikuisiakin, me vain osaamme paremmin käsitellä tunteita ja toimia pelosta huolimatta. Saattaa auttaa jos vanhempi tai joku muu lapsen ihailema ihminen menee ensin hammaslääkäriin ja näyttää että tämä on ihan simppeli juttu. Hammaslääkäri kannattaa yhdistää johonkin kivaan juttuun, esim. ensin mennään hoidattamaan hampaat ja sitten tehdään jotain kivaa yhdessä. Tiedän erään lapsen jonka ”palkinto” oli terveyskeskuksen hissillä ylösalaisin ajelu. Elämän pienet ilot ovat joskus niin yksinkertaisia 🙂

Lapsella hyvät hampaat

Jos lapsi on peloissaan hammaslääkärikäynneistä, on tosi tärkeää löytää sellainen hammaslääkäri, jossa hän suostuu käymään. Hoitamatta jätetyt hampaat ovat nimittäin todellinen riesa, eikä hammaslääkäri saa muodostua sellaiseksi möröksi, että sitä välteltäisiin viimeiseen asti. Kysy lapselta, mikä hammaslääkärissä on pahinta. Onko kyseessä pelottavan oloinen lääkäri, kivun pelko, kontrollin menetys? Valitettavasti kaikki ammattitaitoiset hammaslääkärit eivät aina ole empaattisia asiakaspalvelijoita, joten pelkkä eri lääkärin tapaaminen voi auttaa.

Vaikeaan hammaslääkärikammoon voi saada myös apua nukutuksessa suoritetuista toimenpiteistä, ilokaasusta, hypnoosista tai lievästi rauhoittavista lääkkeistä. Kysy rohkeasti ammattilaiselta ehdotusta! Jos hän mitättelee ongelmaa, hanki toinen mielipide.

Lue lasten hammaslääkäripelosta tohtori.fi -sivuilta: http://www.tohtori.fi/?page=8586587&id=9348214

 

https://www.youtube.com/watch?v=FWS9pK1hXIA